неділя, 13 грудня 2015 р.

Конспект уроку



Урок 18. Фінікійські міста-держави. Фінікійська колонізація. Ізраїльсько-Іудейське царство. Біблія як історичне джерело.
Мета: розглянути особливості розвитку Фінікії, охарактеризувати фінікійські міста-держави, заснування колоній; розкрити роль і значення Давньоєврейського царства в історії стародавнього світу; визначити роль Старого Заповіту як основного джерела історії єврейського народу;  розвивати вміння порівнювати історичний матеріал, працювати з різними видами джерел, ілюстраціями; встановлювати хронологічну послідовність найважливіших подій; розвивати навички критичного мислення, самостійної роботи учнів; формувати інформаційну, просторову, хронологічну компетентності, виховувати почуття толерантності.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Обладнання:  підручник, атлас «Історія стародавнього світу. 6 клас», картки із описом занять, винаходів фінікійців, дитяча Біблія, малюнки .
Поняття: «Біблія», «пророки»,  «семіти», «колонія».

ХІД УРОКУ
І.  ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.
Повідомлення теми та мети уроку.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.
1.  Що таке історичні джерела?
2.  Назвіть види історичних джерел.
ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
План уроку
1.     Природні умови Фінікії. Заснування колоній.
2.     Винаходи фінікійців.
3.     Суспільний лад та духовний світ євреїв.
4.     Правління царів Давида та Соломона.

1.Природні умови Фінікії. Заснування колоній.
Розповідь  про  переваги  географічного  положення Фінікії, її природу..
Робота з картою.
1.  Знайти на карті Фінікію.
2. Назвати основні міста Фінікії.
3. Як географічне положення Фінікії мало впливати на заняття населення Фінікії?

2.Винаходи фінікійців.
Робота з картками: прочитати, дати відповідь на запитання.
1. Далеко за межами країни були відомі вироби фінікійських ремісників. Високою майстерністю славилися ювеліри, ливарники, будівельники, ткачі, різьбярі по дереву та слоновій кістці. Також виробляли  скло різноманітних сортів. Зі скла виготовляли різноманітні прикраси, флакончики для пахощів, які мали велику популярність.
2. Надзвичайно розвинулось у Фінікії вироблення пурпурової фарби, яку дуже цінували в країнах стародавнього світу. Вправні пірнальники опускалися на дно моря, щоб із ризиком для життя добути звідти дорогоцінні пурпурові черепашки. Із кожного молюска отримували краплину рідини, якою можна було фарбувати одяг у різні відтінки пурпурового кольору. Фарба була стійкою та не втрачала кольору протягом довгих років.
3. Фінікійці в стародавні часи вважалися найкращими кораблебудівниками. Із кедра та дуба майстри будували швидкохідні кораблі. Фінікійським купцям-мореплавцям удалося встановити зв’язки з багатьма країнами та народами. Серед їх основних товарів були тканини з Єгипту, вино із Сідона, олія з Тіра, мідь із Кіпру, кедр із Ліванських гір, сушена риба з фінікійських міст.
4. Фінікійські купці в давнину зажили поганої слави людоловів. Коли їхній корабель стояв у гавані, вони хитрощами заманювали до себе людей, а потім продавали їх у рабство в інші країни. Якщо траплявся зручний момент, не гребували займатися й розбоєм. Іноді вони висаджувалися на берег і грабували беззахисні оселення, людей, захоплених зненацька.
5. Фінікійські купці вели жваву торгівлю, тому для зручності вони використовували торгові записи. Їх слід було робити швидко, а ієрогліфи та клинопис виявилися для цього надто складними. Фінікійці наслідували досвід єгиптян та вавилонян, у яких були знаки не тільки для слів, але й для окремих приголосних звуків. Наприкінці II тис. до н. е. у Фінікії винайшли алфавіт. Він мав 22 знаки, кожний із яких відповідав окремому приголосному звуку та був літерою. Голосні звуки на письмі пропускалися. Наприклад, слово «цар» записувалося літерами ШР. Той, хто це читав, мусив сам здогадатися за змістом, що треба читати шарру» («цар»). Писали фінікійці і справа наліво (у нас — зліва направо). Літери нагадували зображення предметів, назви яких починалися із цих літер. Такий алфавіт був простішим і зручнішим за клинопис, тому він швидко поширився серед народів Близького Сходу, а згодом й інших країн.

1.Чим торгували Фінікійці?
2.Яким був фінікійській алфавіт?
3. Які винаходи фінікійців найбільше вразили?

Одного разу фінікійський пастух пас череду овець недалеко від морського узбережжя. Його собака, знайшовши мушлю, розгриз морського молюска. Коли він повернувся до свого господаря, морда в нього була пофарбована в пурпуровий колір. Пастух подумав, що пес чимось поранився, і почав витирати шматком шерсті уявну кров, але ніякої рани не знайшов. Натомість шерсть набула чудового яскраво-червоного кольору.

3.Суспільний лад та духовний світ євреїв.
«Зарічні люди». Так називали стародавніх євреїв, що належали до групи семітських народів. Вони витіснили звідти філістимлян, які населяли ці території. Із часом євреїв підкорили єгиптяни й насильно переселили до своєї країни, перетворивши на рабів. Там вони займалися будівництвом, ремеслом, були слугами в заможних єгиптян. У XII ст. до н. е. єгипетський фараон відпустив євреїв на батьківщину. Вихід 600 тис. євреїв із Єгипту до Палестини, за переказами, очолив пророк Мойсей. Він був для них і вождем, і священиком, і суддею.
За біблійною легендою, 40 років вів Мойсей свій народ у Палестину. За цей час змінилося три покоління — мудрий провідник чекав, доки помруть ті, хто був народжений рабом.
Робота з дитячою Біблією. Ознайомлення з оповідками.
 На межі XI—X ст. до н. е. на півночі Палестини євреї утворили державу Ізраїль. За легендою, засновником і першим царем її був Саул(1020—1000 рр. до н. е.). У цей час на півдні Палестини виникла ще одна держава євреїв — Іудея.
Робота з картою.
1.  Знайти на карті Давньоєврейське царство.
2.  Назвати основні міста Ізраїльсько-Іудейського царства, його столицю.

4. Правління царів Давида та Соломона.
Після кривавих братовбивчих війн Ізраїль та Іудея об’єдналися утворилася держава, відома в історії як Давньоєврейське царство. Вважають, що правителем новоствореної держави був Давид(1000—965 рр. до н. е.). За однією з легенд, Давид був зброєносцем у Саула, за іншою — його зятем і полководцем. Прославився перемогою над могутнім воїном філістимлян Голіафом, яка закріпила за єврейським народом землі філістимлян у Палестині. Ставши царем, розбудував місто Єрусалим і проголосив його столицею держави. Наприкінці свого життя він писав релігійні гімни-псалми та готувався до побудови найважливішого для євреїв храму — Єрусалимського, який став символом стійкості та єдності єврейського народу. Храм було побудовано за правління царя Соломона.
Правління Давидового сина — Соломона (965—928 рр. до н. е.) називають «золотим віком» Давньоєврейської держави. Його вважали мудрим правителем. Біблійні легенди оповідають про справедливий суд Соломона.
Соломон розширив територію держави, захопивши сусідні землі, і поділив країну на 12 частин, кожна з яких протягом місяця утримувала царя та його найближче оточення. Цар збільшив податки та запровадив обов’язкові чотиримісячні роботи на будівництві, яке розгорнулося в країні. Навколо Єрусалима, Мегіддо та інших міст були споруджені могутні захисні мури. У столиці збудували величний царський палац і храм богу Ягве. За правління Соломона Єрусалим став політичною та релігійною столицею євреїв. За його наказом було побудовано торговельний флот, кораблі якого зазвичай плавали разом із фінікійцями. За царювання Соломона зріс міжнародний авторитет його держави.
ІV. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ.
1. Де розташована Фінікія?
2. Назвіть головні міста Фінікії.
3. Якими були головні заняття жителів Фінікії?
4. Яка фінікійська колонія згодом установила панування в Західному Середземномор’ї?
5. Коли виникла перша єврейська держава? Хто був її першим правителем?
6. Ким була заснована єдина держава євреїв?
7. За якого правителя було зведено єрусалимський храм?
8. Чим уславився цар Соломон?
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: опрацювати матеріал параграфа, підготувати сценки  з життя євреїв(на основі Біблії).







Цар Соломон та його храм


Поєдинок Давида і Голіафа


Фінікійська колонізація




Фінікійський корабель

Немає коментарів:

Дописати коментар