понеділок, 7 грудня 2015 р.

Історія Сатанова



А ви знаєте легенди про походження назви селища Сатанів?


1. З давніми часами і пов'язана одна з легенд про походження назви міста Сатанова. Римський легіон під проводом центуріона Тонілія в 106 році н. е. просувався на північ від річки Тірас (Дністер), несучи великі втрати в постійних військових сутичках з місцевими племенами — предками східних слов'ян. На високому скелястому березі невідомої річки полководець нібито звернувся до своїх легіонерів, що оточили його, з словами: — сат аут нон? (Досить,чи підемо далі?) —сат,сат! (Досить, досить)—одноголосно закричали стомлені воїни і почали розкладати свої шатра і намети.З тієї пори виникло тут, як розповідає легенда, людське поселення і назвали його Сатанів. Можливо, в цій легенді і є доля правди, адже за неї — римські монети, які були знайдені пізніше на території міста.
2. Народні перекази доводять, що Сатанів названо від слова «сатана».Легенда розповідає, що так назвали невідоме місто турки. Розповідається, що коли турецькі яничари наближались до міста, його жителі вийшли їм назустріч із зброєю в руках. Після жорстокої сутички міщани почали відступати, сили були нерівні. А турки, подумавши, що вони відходять до міста, кинулись у погоню. Кілька днів і ночей тривала погоня, а міста все не було. Дрімучими лісами, що вкривали високі гори, які оточували Сатанів, непрохідними ярами та нетрями водили жителі міста навколо нього турків. Проте в місто вони так і не потрапили. «Сатана» (прокляте місце) — так після цього прозвали це місце турки, заявивши, що їх лісами і болотами водила нечиста сила.
3. Дехто з дослідників краю вважає, що так назвали місто монахи Сатанівського монастиря, який був тут побудований у XIV, а можливо, і в XI столітті.У цій назві була відбита боротьба міщан з монастирем за земельні володіння, і тому перші жителі міста були нагороджені таким страшним для тих далеких часів прізвищем.
А незабаром сусідство монастиря з «Сатаною» стало недоречним. І монастирські ієрархи, намагаючись виправити цю необачність своїх попередників, стали давати околицям Сатанова релігійні назви Богослівка, Юринці, Спасівка, Покрівка (від назви церков, які були побудовані в цих околицях).
4. Найбільш ймовірно, — пише кандидат історичних наук Бабишин С., — назва Сатанів пов'язана з молдавським словом «сат» — велике село, селище. Відомо, що в часи поневолення цього краю в IX ст. частина предків сучасних молдаван переселялась в наші краї. В той час на місці теперішнього Сатанова вже знаходилось якесь давньослов'янське поселення, назва якого загубилась у віках. Про його існування свідчить багато археологічних пам'яток тієї далекої доби. Нові поселенці дали йому свою назву «Сат», яке згодом у слов'янській транскрипції набуло форму Сатанів.

Немає коментарів:

Дописати коментар