середа, 16 грудня 2015 р.

ШЕК



Наші друзі з Краматорської ЗОШ № 12 пишуть:
Шановні друзі!
Над Краматорськом сонце сходить,
Заходить у Сатанові воно.
Для нас однаково рідною
Є наша країна – Україна.

Прийшла пора закінчувати школу,
На заході та сході радіє дітвора.
Хай щастить літньою порою
І на Збручі, і на Сіверському Донці.
Європейською твердою ходою
Йдемо ми шляхом випробувань.
Замайорить над нашою головою
Гордий прапор наших сподівань.

Від нашої «Перспективи» до
Вашої «Європи плюс»
Найкращі побажання
На дванадцять плюс



З історії міста Краматорськ
Крамато́рськ — місто обласного підпорядкування у Донецькій області. Лежить у північний частині регіону на річці Казенний Торець (притока Сіверського Дінця). З 13 жовтня 2014 року місто оголошено тимчасовим центром Донецької області, де міститься Донецька обласна державна адміністрація.
У другій половині XVII — початку XVIII століття частина Слобожанщини, яку нині займає місто, масово заселюється козаками з Гетьманщини, кріпаками з південних районів Московії та Мордовії.
Місто розвинулося від селища при маленькій залізничній станції, побудованій у 1868 році, до сучасного досить великого міста обласного значення, промислового центру й транспортного вузла.
В результаті поразки УНР в українсько-радянській війні Краматорськ, як і інші населені пункти Донбасу, опинився під радянською владою. З 1926 року — селище міського типу, 1932 року отримав статус міста обласного підпорядкування у складі новоствореної Донецької області.
З 12 квітня по 5 липня 2014 місто було окуповане бойовиками терористичної організації «Донецька народна республіка». В ході боїв з окупантами були частково зруйновані цехи заводу Енергомашспецсталь та заводу Краматорського важкого верстатобудування, близько 50 людей загинуло.
13 вересня учасники міського Віча прийняли рішення створити добровольчі загони — для захисту міста від російської окупаційної армії; також було вирішено збирати гроші на засоби захисту для захисників, котрі вступлять в підрозділи оборони.
З 13 жовтня 2014 року місто було оголошено центром Донецької області, так як новий голова обласної адміністрації Олександр Кіхтенко повідомив про перенесення обласної держадміністрації до Краматорська.
10 лютого 2015 року місто було обстріляно з реактивної системи «Торнадо» з боку Горлівки проросійськими бойовиками або з літака. За даними на вечір 11 лютого від обстрілу загинуло 17 осіб, поранено 64 особи, серед них 5 дітей.
5 липня 2015 року жителі Краматорська відсвяткували річницю звільнення міста від російських терористів і вшанували пам'ять загиблих.

Немає коментарів:

Дописати коментар