середа, 3 лютого 2016 р.

Лінійка вшанування пам'яті жертв голодомору





Мета. Сприяти поверненню історичної пам'яті про голодомор 1932—1933 років; формувати в учнів пова­гу до подій тих часів, виховувати почуття співпереживання, поваги до минулого України.

1. 24 листопада в нашій державі буде відзначатись День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій.
Народ України схиляє голову перед трагічною сторінкою свого життя. Прах 9 мільйонів жертв стукає у наше серце. Їх ніхто не судив – отже, ніхто не реабілітує. Ніхто, крім нас з вами, їхніх співвітчизників, нащадків і довічних боржників.
В могилу зійшли найкращі, гинули працьовиті самостійні господарі, відійшли у небуття майстри і винахідники, чимало щедро обдарованих людей і творчої інтелігенції.
2. Пам'ять нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Читаєш і подум- ки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбовано слова про голод. «Немає страшнішої смерті, ніж повільна смерть від голоду». А так вмирала майже вся Україна.
3. Моторошний парадокс: вмирали на всеплодючих чорноземах, на безмежних полях і ланах, всіяних житом і пшеницею, на дбайливо доглянутих городах з рясним врожаєм. Чому вмирали? Бо в людей забра­ли все. Все, до останнього колоска, до останньої зер­нини.
4. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовле­ний голодомор 1932—1933 років. Сталін, говорячи про підсумки першої п'ятирічки, заявив: «Ми, безпе­речно, досягли того, що матеріальне становище робітників і селян поліпшується з року в рік. У цьому можуть сумніватися хіба що тільки запеклі воро­ги радянської влади». А після такої заяви ніхто не міг висловити іншу точку зору.
5. А насправді все забрала влада в селян, всі фонди: продовольчий, фуражний, насіннєвий. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне вини­щення селян, українців. Масове голодування поча­лося ще у грудні 1931 року, тривало до вересня 1933 року. 22 місяця народ страждав, мучився, вми­рав. Число жертв 9 млн. чоловік, Це 1/5 всього населення України.
Навесні 1933-го помирало: щохвилини – 17
                                              щогодини – 1000
                                              щодоби – 25 000 українців
6. Не нагодує Мати-Україна,
Не приголубить діточок своїх...
Яка ж бо перед Богом в нас провина?
Який ми сотворили гріх?
7. Чи той, що в нас поруйнували храми?
Прийшли в наш край перевертні і хами
Чинить страшну наругу над людьми.
8. За жінок, чоловіків, дітей;
За малих, дорослих і старих,
Не співала півча похоронна,
Не лунали дзвони за впокій...
Ні труни, ні хрестів, і ні тризни.
Прямо в яму, навіки віків.
Чорна сповідь моєї Вітчизни,
І її затамований гнів.
9. Ніколи не забудуть нічого ті, хто пере­жив стращні дні голоду.
Купрієнко Микола Васильович, с. Верескуни, Чернігівської області: «Зайшов у наше село хлопець 14—15 років, дуже слабкий. Ноги попухли, під шкурою одні кістки стирчать. А вошей у нього на тілі, що аж сорочка хвилями по ньому ходить. Впав він біля управи, кинули хлопця на віз та й повезли на цвинтар. А в хлопця очі відкриті і плачуть. Його мерщій в яму перекинули й давай закопувати. У хлопця вистачило сили руками землю з лиця відки­нути тричі, а далі... Отак живцем дитину закопали!!!»
10. Було це на Сумщині: «До хати зайшло двоє. Ви­несли маму, дівчаток, повернулися і за Катериною. Вона хотіла голосно крикнути: «Я ще жива!», але ли­ше ворухнула губами. Дядьки помітили це:
                 Дивись, ще жива...
                 Все одно помре, давай заберемо, щоб знову не їздити на цей куток. Тут уже нема нікого. Так і по­ховали усю сім'ю».
11. Село Рудне, Київська область. «Померли у Ми- колайчукових дід з бабою. Від голоду вони опухли і здавалися величезними. Синок вже не ходив, не го­ворив. А дівчинка від голоду пальчики свої почала обгризати. Побачила- мати. Збожеволіла. Напоїла дітей зіллям й сама випила. До ранку повмирали всі».
12. На Вінниччині: «Восени. Померли мати з бать­ком, бо все дітям віддавали. Залишилось дві сестрич­ки. Старша Надійка, побачила, що менша вже й хо­дити від голоду не може. Взяла її на руки. Понесла до поля. Ходила довго. Знайшла 3 колоска. Побачив це голова сільради. Довго бив Надійку ногами. Кров пішла з горла. Вбили дитину за 3 колоски. А менша так і померла на полі».
13. І як же так, у сонцещедрім краї ви вмерли,
згинь же смерте, згинь!
О діти, діти, Ангели невинні!
Чом ви так тяжко й страшно мовчите?
Ви вже ніколи рідній Україні своїх сердець
і душ не віддасте.
Ви не розцвівши, згинули дочасно,
Поклав у землю вас голодомор,
Волаю я, їх доленька, до Спаса:
«Звільни нас від грабіжників-потвор,
О, Боже правий!
Ти мій вчуєш голос, спаси нас від проклятої чуми,
Я ж бачу, як важкий достиглий колос,
Схилився над голодними дітьми».
14. На десятиліття можна засекретити архіви. Можна приховати в глибинах спецсховищ викри­вальні документи. Можна замести сліди злочину. Можна раз, і вдруге, і втретє переписувати історію на догоду диктаторів чи ідеології. Та з пам'яттю на­роду нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Прав­ду про ті страшні роки, про ті страшні події.
15. Це наша історія, і ми повинні знати і пам'ятати її.
Відкривайтесь, небеса!
Зійдіть на землю
Всі українські села, хутори,
Повстаньте над планетою, невинні душі,
Збудуйте пам'яті негаснучий собор!
16. Світ мав би розколотись надвоє, сонце мало б перестати світити, земля перевернутись від того, що це було на Землі. Але світ не розколовся, земля обертається, як їй належить, і ми ходимо по цій землі зі своїми тривогами і надіями, ми єдині спадкоємці всього що було.
Тож пом'янемо сьогодні всіх великомучеників нашої тяжкої історії, згадаймо мільйони українських людей, які загинули мучинецькою смертю від голоду, пом'янемо тисячі синів і дочок України, життя яких проковтнула чорна машина репресій, вшануємо їх пам'ять хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар