субота, 20 лютого 2016 р.

Заповіді еколога



Заповіді еколога


1.    Все живе створювали не ви, а природа. Ліс — не дачна ділянка, річка — не акваріум. Не вам вирішувати, кому жити, а кому — ні. Право на життя мають всі природні істоти.

2.    Рухайтесь і поводьте себе якомога тихіше. Галасуючи в лісі, ви нічого не побачите, не почуєте, а з вашим наближенням все живе буде ховатися і розбігатися.

3.    Ніколи не забігайте попереду екскурсовода або вчителя. Він може образитись, якщо ти першим знайдеш щось цікаве. Слухайте екскурсовода, вчителя, а не свого товариша. Задоволення від спілкування можна одержати і після екскурсії.

4.    Зриваючи квітку — подумайте. Кращі квіти — живі.

5.    Дерева виросли не для того, щоб хто-небудь їх калічив. Якщо б таке робили з вами, то вам би це не сподобалося, їм також це не подобається.

6.    Перед тим, як кого-небудь схопити, подумайте, чи буде цій істоті приємним ваше оточення і товариство. У природи ми в гостях і права господарів потрібно поважати.

7.    Перед тим, як куди-небудь стати, подивіться, чи немає там кого-небудь. Все принесене з собою — заберіть. Ні одна з тварин не приходить до вас додому, щоб висипати сміття, то поважайте і ви чистоту їх дому, Природи.

8.    Можна їсти будь-які ягоди і гриби, якщо не боїтеся отруїтися, але пам'ятайте — ваше здоров'я і життя у ваших руках.

9.    Пам'ятайте, зіпсувати щось в природі дуже легко, але відновити, «відремонтувати» ви цього не зможете. Допомагайте природі, але в міру потреби.

Немає коментарів:

Дописати коментар