вівторок, 12 січня 2016 р.

Культові споруди



ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА


Є у Сатанові і греко-католицький храм Благовіщення Пресвятої Божої Матері. Приміщення храму можна назвати «напівстаровинним».
Основа храму – великий будинок Станіслава Паца (1703-1826 рр.) – лейб-медика останнього польського короля Станіслава-Августа та видатного лікаря і дослідника. 1795 року Пац залишив Краків й осів у Сатанові. Весь сатанівський період свого життя Станіслав Пац присвятив науці та лікуванню людей. Як багатих, так і незаможних. Останніх він лікував безкоштовно. Незважаючи на те, що в черзі до нього стояли найбагатші люди Поділля (і не тільки), сам учений жив дуже скромно, а всі гроші витрачав на науку. «Пац варт палаца, та палац не вартий Паца», — казали в народі.

Крім медичних дослідів, Станіслав Пац займався і природничими науками. У тому числі й акліматизацією екзотичних тварин. Саме тому він і збудував величезний будинок: більшу його частину займав звіринець із тропічними тваринами, прийти подивитися на яких міг будь-хто.
У 2003 р.будинок Паца, який належав Сатанівській лікарні передали греко-католицькій громаді, до нього прибудували церковну баню. 7 квітня 2004 р. церква була освячена, настоятелем став Топоровський Ігор Іванович. Дім великого лікаря став храмом. Греко-католицька громада Сатанова не велика. У минулі століття греко-католицьких храмів у містечку не було. Вони тільки володіли з 1707р. по 1792р. Свято-Троїцьким монастирем. Греко-католицькі настоятелі монастиря збудували на місці дерев’яної церкви кам’яну (вона діюча на даний період), придбали багато церковної утварі. В багатьох працях про Сатанів сучасні дослідники подають відомості, що монастир в період перебування в руках греко-католиків став місцем тортур. Історичні документи свідчать, що в монастирі карали учасників повстання 1702-1704рр., яке очолив Федір Шпак, а в цей період монастир був православним.

Немає коментарів:

Дописати коментар