вівторок, 12 січня 2016 р.

Культові споруди



КОСТЕЛ ТА ПОЛЬСЬКА ГРОМАДА
Будівництво костелу родиною Костків
Наприкінці XVI століття у 1581 р. родина Костків, власників Сатанова, заснувала в містечку костел Пресвятої Трійці. Це була дерев'яна будівля, обладнана 1592 року Катажиною (Катериною) з роду Костків. Пізніше було зведено мурований костел у готичному стилі. Це була кам'яна споруда завдовжки 32,5 ліктя, завширшки 14,5 ліктя та заввишки (до стелі) 19 ліктів (лікоть становив приблизно півметра). Костел було вкрито ґонтом, а дерев'яний купол — залізом. На куполі була сигнатурка (з невеликим дзвоном). Підлога храму була кам'яна, а склепіння мали три аркади. У костелі було два притвори та п'ять престолів. Зліва від презбітерія були ризниця та комірка. У костелі був хор й орган на 8 голосів.

Біля костелу стояв будинок настоятеля, зведений із каменю. Дах цього будинку було покрито ґонтом. Помешкання настоятеля стали зводити 1782 року на кошти князя Чарторийського, а завершили будівництво коштом княгині Любомирської. Біля будинку розміщувалися дерев'яні возівня та конюшня, покриті соломою. На схід від будинку настоятеля стояв флігель, зведений 1780 року коштом настоятеля костелу — ксьондза Вітошинського. На подвір'ї також стояв будинок вікарного священика, збудований 1817 року коштом каноніка кам'янецької кафедри та сатанівського парафіяльного священика Яна Вибодовського. Наприкінці подвір'я, справа, стояла дзвіниця.
У 50–60-х роках ХV століття навколо Сатанова утворюється Сатанівський повіт. На середину ХV століття припадає заснування місцевої римсько-католицької громади.
На території, де до революції знаходився Сатанівський костел, зі сходу зберігається унікальний камінь-постамент 1555 р. Постамент, на якому стояла статуя Матері Божої. викарбуваний напис латинською мовою “Culpae non pietatis opus” (пам’ятник злочину, але не безчестя). Одна із легенд стверджує, що місцевий поміщик звабив дівчину знатного роду, але не захотів на ній одружитися. Дівчина поскаржилася польським урядовцям. Звабнику було наказано виплати дівчині великий посаг та поставити постамент-колону.


У 1881 р. ксьондзем костелу був призначений Станіслав Ціхоцький. На кінець ХІХ – початок ХХ ст. кількість прихожан костелу у містечку та навколишніх селах становила 5906 осіб. Костел відвідували, окрім католиків Сатанова, прихожани із Курівки, Борщівки, Зверховець, Іванковець, Сатанівки, Слобідки Сатанівської. Католицька громада за чисельністю була серед найбільших у Сатанові. Прихожани костелу за соціальною стратифікацією переважно були селянами
В Сатанові знаходиться римо-католицький декан. При костелі був госпіталь. На цвинтарі була каплиця, а також там збереглися дуже цікаві надгробки поховань ХІХ ст. Є і унікальний надгробок, таких у світі лише два. Зроблений на замовлення італійським майстром. Другий такий надгробок знаходиться у Чехії.



У 1902—1930 рр. настоятелем костелу був Ян Ладиго. 2 січня 1930 року його заарештували співробітники Сатанівського прикордонного загону ДПУ. Настоятеля костелу було притягнуто до слідства у груповій справі духовенства та вірних Римо-католицької церкви.
У 1915—1916 рр. помічником настоятеля костелу був Сигізмунд Клемчинський, згодом теж репресований радянською владою. Багатьох членів польської громади було репресовано у 1937-1939 рр. Їх звинувачували у шпигунстві на користь Польщі, у тому, що вони були членами Польської військової організації і здійснювали антирадянську агітацію.
За часів радянської влади Костел Пресвятої Трійці було зруйновано. На його місці розмістилося автопідприємство.

Відродження костелу наприкінці ХХ ст.
У 1990 р. було розпочато будівництво нової культової споруди, проте вже не у центрі селища, а на його околиці. на закритому католицькому кладовищі. Було змінено назву костелу на костел Ясногорської Пресвятої Діви Марії- Матері Церкви. Будівництво костелу було завершено у 1994 р.


28 травня 1994 року новий храм освятив (консекрував) єпископ Ян Ольшанський. Від 1991 року в Сатанівській парафії служать священики з ордену паулінів (Чернечий чин Братів святого Павла Першого Пустинника).
Сюди входять такі місцевості: Сатанів, Бубнівка, Іванківці, Кам'янка, Курівка, Калинівка, Тарасівка, Олександрівка, Мартинківці, Сатанівка, Юринці, Покровка, Сатанівська Слобідка, Спасівка, Зверхівці, Липівка, Гречанна. Католиків у Сатанівській парафії— 1500. Доїздові парафії: Клинове, Куманів, Кутківці.
До 40-х років XXстоліття існує польська семирічна школа. Вона була розташована в будівлі теперішньої Сатанівської автоколони та в двох житлових будівлях, що поруч. До 1938 р. директором цієї школи був Якубовський Франц Антонович.

Немає коментарів:

Дописати коментар